top of page
nuria-castell.jpg

NÚRIA CASTELL ARIÑO

La professora Núria Castell Ariño és doctora en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 1989) i llicenciada en Informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 1981). Des de 1982 imparteix docència en la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB), centre del qual és degana des de 2010.
Participa activament en el disseny i la innovació de programes educatius, no només a nivell UPC, sinó també en el marc de projectes europeus. Ha participat en el disseny i la posada en marxa de dobles titulacions i de màsters internacionals (Erasmus Mundus i Atlantis).

1-Quan i com va vas descubrir qué et dedicaríes a l'àmbit de la informàtica?

Jo estava fent el que llavors era el COU (Curs d’Orientació Universitària) al 1976 i tenía que decidir que anava a estudiar, amb una companya d’institut n’hem estan mirant possibilitats, ens agradaven molt les matemàtiques i una opció era fer una carrera de matemàtiques. No ens acaba de entusiasmar perquè la finalitat que tenia la carrera era dedicar-se a ser professor de matemàtiques. Ens va arribar la informació de que L’universitat autònoma on es feien uns estudis que es deien informàtica. Ens ho vam estar mirant i ens va semblar que era una bona manera de fer unes matemàtiques aplicades i ens vam llençar a la piscina sense saber que era.

 

 

2-Que van pensar els teus pares quan lis vas dir que volies dedicarte al món de la informàtica?

 

Doncs, jo sempre dic que es meus pares van fer un acte de fe perquè en aquell temps el terme “informàtica” no estava desenvolupat, llavors la gent no sabia bé que era la informàtica. Ells ja tenen una filla que havia estudiat medicina, un àmbit que era bé vist, i que de sobte l’altra filla et digués que volia estudiar informàtica, era una mica estrany ja que no es sabia ben bé el que era

 

 

3-Quan vas decidir dedicar-te a això,  pensaves que et serviria per treballar tota la vida i mantenir-te econòmicament dia a dia?

 

No ho vaig pensar, o sigui, el que vaig fer era, jo volia fer una formació universitària i vaig triar una mica el que semblava que m’agradaria. Vaig entrar a la carrera amb una companya i només sabiem que era una variant de les matemàtiques.

 

4-T’has dedicat a altres professions abans de treballar a la UPC?

Abans de treballar m’he dedicat a fer coses típiques, com treballar a la pastisseria fent pastels, també he donat classes particulars a nens. Però sempre he estat al món de la informàtica, a quart de carrera vaig entrar a treballar a  un centre de càlcul, a cinquè vaig treballar a una empresa d'assegurances, amb un horari molt ocupat, després vaig començar a donar classes com a professora a la universitat.

 

 

5- Has viscut alguna situació on s’et despreciava o on es tractava diferent només pel fet de ser dona?

Jo crec si, però em costa trobar una situació. He conegut a persones que se'ls ha rebutjat pel simple fet de ser dones i he vist com es feien comentaris en un context que es valoraven més si els feia un home que una dona.

 


 

6-Has vist un canvi en els últims anys a les aules respecte a la quantitat de dones interessades per l'àmbit de la informàtica?

 

Porto  molts anys veient tot aixó, jo he estat com a representant de la dona informática al 2010 i al  2007. Durant aquest anys he vist com ha evolucionat segons al génere de estudiants. La facultad d'informàtica sobre els anys 85 tenia d’entrada un 40% de dones, fa uns 10 anys van entrar un 6% de dones. Durant els anys que vaig estar de delegada van anar pujant un 8% cada any.

 

 

7-Quins sons els teus icons professionals?

No sóc molt de tenir icons. M'agrada la Margaret Hamilton, em sembla una dona super intel·ligent i es una dona molt important per a la ciència, també l’Ada Lovelace, la primera programadora que va treballar amb personatges molt importants a aquest àmbit. Una de les pel·lícules que més m’agradat sobre aquest tema és “Figuras Ocultas”,  la recomano molt, tracta sobre quatre dones pioneres a la NASA i els problemes que van tenir per treballar.

 

8-Coneixes la generació Z? Què opines sobre ella?

Les generacions neixen amb contextos diferents i per tant amb objectius diferents i amb qualitats diferents. Ara veus a nens de dos anys que ja saben controlar un dispositiu informàtic millor que jo, pero es normal perquè neixen en un món ple de tecnólogia

 

 

9- Recomanes estudiar informàtica als joves d’avui en dia?

Si, sempre i quan tingueu clar que us agrada de veritat.

Entrevistant-la

El dimecres 14 de novembre vam anar a la Universitat Autònoma de Barcelona i vam tenir el plaer de poder entrevistar a la Núria Castell, com heu pogut veure avans. 

Aquí us deixem una foto que ens vam fer amb ella: des d'aquí li donem les gràcies pel seu tractament tan agraït.

bottom of page